Kuršėnų Daugėlių progimnazija

A+ A A-

ŠIAULIŲ R. KURŠĖNŲ DAUGĖLIŲ PROGIMNAZIJA BURNOS HIGIENOS MOKYMAI. 2024-04-17

Balandžio mėnesį progimnazijoje apsilankė burnos higienistė Aida Guraitė-Kiuberienė, kuri pravedė praktinius burnos higienos užsiėmimus 5-6-7 klasių mokiniams. Užsiėmimų metu mokiniai sužinojo apie burnos higienos svarbą, kaip taisyklingai valyti dantis, kokias priemones naudoti, aptarė kitus mokiniams rūpimus klausimus. Dantų kariesas arba dantų ėduonis – viena labiausiai paplitusių infekcinių ligų pasaulyje, nuo kurios yra pažeista daugiau nei 90 proc. visų pasaulio žmonių dantys. Dantų ėduonis atsiranda kai dantų emalyje pradeda mažėti mineralinių medžiagų (kalcio ir fosforo). Dantis rekomenduojama valyti ryte ir vakare 2-3 min., o po valgio skalauti burną vandeniu, nes jis padeda nuplauti maisto likučius ir bakterijas. Reguliariai lankytis pas odontologą, burnos higienistą du kartus per metus.

Dantų šepetukas

  • Rekomenduojami sintetinio pluošto minkšti šereliai, keisti ne rečiau kaip kartą per tris mėnesius arba po infekcinės ligos

Dantų pasta

  • Priklauso nuo amžiaus, dantų būklės bei odontologų rekomendacijų.

Tarpdančių siūlas

  • Tarpdančius patartina valytis kartą per dieną prieš valant dantis šepetuku taip dantų pastoje esantis fluoras galės patekti į švarius tarpdančius.

Paprastos ir kiekvienam prieinamos prevencinės priemonės:

  • Tinkama burnos higiena ne tik padės pašalinti maisto likučius, dantų ir liežuvio apnašas, sumažinti angliavandenių buvimo burnoje laiką, sustiprinti burnos audinius ir dantenas, apsaugoti dantis nuo karieso, pašalinti halitozę, pagerinti skonio pojūčius, bet ir apsaugos nuo daugelio įvairių ligų bei komplikacijų. Du kartus per dieną tinkamomis dantų pastomis kruopščiai valykite dantis bei liežuvį.
  • Skalaukite burną silpnu druskos, obuolių acto bei sodos tirpalu. Tinka ramunėlių, medetkų arbatos bei ąžuolo žievės nuoviras. Tai padės sustiprinti dantenas bei atsikratyti liežuvio apnašose esančių milijonų bakterijų, keliančių riziką susirgti įvairiomis infekcinėmis ligomis.
  • Pasirinkite sveikatai palankesnius maisto produktus: vartokite pakankamai vandens, kitų skysčių, vaisių, daržovių bei maisto produktų, turinčių vitamino C, folio rūgšties, B 12 grupės ir kitų vitaminų, geležies, kalcio bei fosforo; valgykite daugiau jogurtų, gerkite kefyrą – tai padės organizme palaikyti normalią mikroflorą; mažinkite cukraus kiekį racione iki 25 g per dieną (6 arbatiniai šaukšteliai).

   Tinkamai pasirinktos kompleksinės prevencinės priemonės, sveikas gyvenimo būdas, sisteminga burnos higiena bei laiku pastebėti įvairūs liežuvio pokyčiai ne tik leis išvengti daugelio laikinų nepageidaujamų sveikatos sutrikimų, bet ir gali padėti apsisaugoti nuo rimtų bei pavojingų gyvybei ligų ar komplikacijų (burnos ir kepenų vėžio, mažakraujystės, širdies ir kraujagyslių, virškinimo sistemos ligų ir kt.).

Parengta pagal: http://smlpc.lt/media/image/Naujienoms/2017%20metai/Patarimai/Str_Lie%C5%BEuvio_spalva_ir_sveikata_.24%20(1).pdf

Parengė: visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti sveikatos priežiūrą mokykloje, Enrika Vaznienė

  • 1v
  • 2v
  • 3v
  • 4v
  • 5v

Nuorodos

 SveikaMokykla-baneris  Patyciu-dezute-baneris   draugiškas internetas

 

VaikuLinija

 

 TevuLinija

 

atsisiųsti (1)

 

ŠMSM

 

NSA

 

Elvartai

mobilizacijaMokykla

VIP logo  
 
                                                              Bendraukime
                                                                fb
       
 
 
       

MOKYKLOS LOGOTIPAS

PRG logo 80 1 (1)

1,2 % paramos gavėjo kodas 190057219

ELEKTRONINIS DIENYNAS

new-logo

BIBLIOTEKA

imob-1-biblioteka

MUS REMIA

          

Kontaktai

mokykla2014

Šiaulių r. Kuršėnų Daugėlių progimnazija

 

Biudžetinė įstaiga

Duomenys kaupiami ir saugomi

Juridinių asmenų registre

Įstaigos kodas 190057219

 

Kontaktai

Daugėlių g. 86, LT-81119 Kuršėnai,

Šiaulių r. sav.

Mob. 8 620 91 223

El. paštas Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

 

 

Kuršėnų Daugėlių pagrindinė mokykla. Visos teisės saugomos.
Stilius: The World News II, GavickPro. Varikliukas: Joomla.
UK Bokmakers ArtBetting.net - Bookmakers reviws.
Read more for Ladbrokes the UK bookmakerLadbrokes Registration - full information
Bokmaker Number 1 in uk William Hill Registration WH