Kuršėnų Daugėlių progimnazija

A+ A A-

Oro užterštumo tyrimas Daugėliuose

Vykdydami Šiaulių rajono savivaldybės finansuojamą projektą „Aš atsakingas“ gamtotyrinio būrelio „Pelėdžiukai“ 5 – 6 klasių nariai spalio mėnesį tyrė vietovės oro užterštumą. Buvo siekiama išsiaiškinti, kaip mūsų gyvenvietė užteršta sieros dioksido junginiais. Tyrimas buvo atliktas klevo juodulių testu su grybu Rhytisma acerinum, kuris jautriai reaguoja į sieros dioksidą.

Rudenį, dažnai vaikštinėdami pušyne, grožėjotės spalvingais klevo lapais ir pastebėję juodas dėmes su geltonais apvadais, spėliojote, kokia liga užpuolė gražuolius klevus. Taip, tai liga, bet ji medžiui beveik nekenkia, o rodo oro užterštumą sieros dioksidu. Tokių, su mažomis dėmelėmis lapų jau galima pamatyti vasaros pabaigoje. Vėliau tos dėmės plečiasi ir taip susidaro stambios iškilios, blizgančios juodos dėmės su geltonu apvadu. Tai stromos. Jų skersmuo gali siekti iki 1,5 cm. Kai jų atsiranda labai daug, lapai anksčiau sudžiūsta ir nukrenta.

Rhytisma acerinum grybas labai paplitęs ir jį stebėti nesudėtinga, lengva naudotis testu. Tyrimo metodikos esmė – aplinkoje esantis sieros dioksidas stabdo grybo vystymąsi, todėl ten, kur gausu sieros dioksido, dėmių ant lapų nėra. Jeigu lapai dėmėti, tai aplinka yra švari.

Būrelio nariai ištyrė klevus, augančius šalia mokyklos, prie autobusų stotelės Daugėlių gatvėje, taip pat klevus, augančius pušyne. Nuo pasirinktų klevų atsitiktine tvarka buvo nuskinta tiek lapų, kad jais būtų galima uždengti pasidarytą vieno kvadratinio metro popieriaus lapą. Tada buvo suskaičiuojami visi juoduliai, rasti ant lapų, ir pagal duotą formulę apskaičiuotas lapų dėmėtumo rodiklis. Atlikę visus skaičiavimus, gautą lapų dėmėtumo rodiklį lyginome su aplinkos užterštumo skale, sudaryta remiantis lapų dėmėtumo rodikliu (Aplinkjotyra. Mokomoji knyga jaunimui. 1994. Vilnius).

Klevų, augančių prie Daugėlių gatvės, lapų dėmėtumo rodikis 0,18. Tai rodo, kad metinis sieros dioksido koncentracijos vidurkis 55 – 85 mg/m³. Klevų, augančių pušyne, lapų dėmėtumo rodiklis 2,75 ir 2,28. Metinis sieros dioksido koncentracijos vidurkis pušyne tik 25 mg/m³. Pagal užterštumo skalę skaičiuojant nuo vieneto (labai užterštas oras) iki penketo (švarus oras). Daugėlių gatvė patenka į antrą taršo lygį, o Daugėlių pušynas – į penktą, švariausią lygį.

Savo tyrimų duomenis taip pat lyginome su Kuršėnų L. Ivinskio gimnazistų (mokytoja Laima Jonušaitė) atliktais tyrimais. Tyrimų duomenys panašūs. Bendradarbiaudami su minėtos gimnazijos mokytoja Laima Jonušaite, kitais metais savo tyrimus išplėsime ir tirsime oro užterštumą kerpių bei pušinio spygliakrėčio testais.

  • IMG_20200924_142302
  • IMG_20200924_143016
  • IMG_20201008_141710
  • IMG_20201008_142835
  • IMG_20201008_143435

Būrelis „Pelėdžiukai“

Nuorodos

 SveikaMokykla-baneris  Patyciu-dezute-baneris   draugiškas internetas

 

VaikuLinija

 

 TevuLinija

 

atsisiųsti (1)

 

ŠMSM

 

NSA

 

Elvartai

mobilizacijaMokykla

VIP logo  
 
                                                              Bendraukime
                                                                fb
       
 
 
       

MOKYKLOS LOGOTIPAS

PRG logo 80 1 (1)

1,2 % paramos gavėjo kodas 190057219

ELEKTRONINIS DIENYNAS

new-logo

BIBLIOTEKA

imob-1-biblioteka

MUS REMIA

          

Kontaktai

mokykla2014

Šiaulių r. Kuršėnų Daugėlių progimnazija

 

Biudžetinė įstaiga

Duomenys kaupiami ir saugomi

Juridinių asmenų registre

Įstaigos kodas 190057219

 

Kontaktai

Daugėlių g. 86, LT-81119 Kuršėnai,

Šiaulių r. sav.

Mob. 8 620 91 223

El. paštas Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

 

 

Kuršėnų Daugėlių pagrindinė mokykla. Visos teisės saugomos.
Stilius: The World News II, GavickPro. Varikliukas: Joomla.
UK Bokmakers ArtBetting.net - Bookmakers reviws.
Read more for Ladbrokes the UK bookmakerLadbrokes Registration - full information
Bokmaker Number 1 in uk William Hill Registration WH